Kijkt u ook al in spanning uit naar de loting van het EK 2020? Dan hebben we vandaag wat minder goed nieuws aangezien er van spanning niet veel sprake meer zal zijn. Door de vele gastlanden en politieke gevoeligheden is de kans groot dat twee van de drie tegenstanders van onze nationale helden al vastliggen.Twaalf gastlanden

Twaalf gastlanden

Het EK voetbal wordt volgend jaar niet in 1 gastland gespeeld, maar in 12 gastlanden.Dat betekent dus dat er wordt gevoetbald in twaalf stadions verspreid over twaalf verschillende gastlanden. Met zes poules in de groepsfase wil dat zeggen dat er twee speelsteden per groep zullen zijn. Die werden al op voorhand vastgelegd. Logischerwijs komt een land dat geplaatst is in de poule terecht met zijn eigen voetbalstadion. Zo kennen we reeds de helft van de loting indien al de 12 gastlanden zich reeds plaatsen.

Speelsteden
Groep A: Rome (Italië) – Bakoe (Azerbeidzjan)
Groep B: Sint-Petersberg (Rusland) – Kopenhagen (Denemarken)
Groep C: Amsterdam (Nederland) – Boekarest (Roemenië)
Groep D: Londen (Engeland) – Glasgow (Schotland)
Groep E: Bilbao (Spanje) – Dublin (Ierland
Groep F: Berlijn (Duitsland) – Boedapest (Hongarije)

Groepen
Groep A: Italïe – Azerbeidzjan
Groep B: Rusland – Denemarken
Groep C: Nederland of Oekraïne
Groep D: Engeland – Schotland
Groep E: Spanje – Ierland
Groep F: Duitsland – Hongarije

Reekshoofden statuts

Tijdens de loting op 30 november zullen er ook 6 reekshoofden te verdelen zijn. Dit zijn de beste 6 groepswinnaars van de EK-kwalificaties (er zijn in totaal 10 groepen). Zoals het er nu uitziet, zit België daar bij. We hebben namelijk aan 1 punt in Rusland genoeg. Deze reekshoofden zullen al zeker niet tegen elkaar uitkomen in de groepfases.

Aangezien er van de zes landen die op dit moment reekshoofd zouden zijn ook vier gastlanden bij zijn  (Italië, Spanje, Engeland en Nederland) betekent dat voor België en Oekraïne dat er slechts twee groepen overblijven: groep B (toegewezen aan gastlanden Rusland en Denemarken) en groep F (toegewezen aan gastlanden Duitsland en Hongarije).

Oekraïne mag niet tegen Rusland spelen

De gespannen politieke situatie tussen Oekraïne en Rusland zal ook een rol spelen. Deze zorgt ervoor dat beide landen niet in dezelfde groep geloot worden. Voor België blijft dan alleen groep B met Rusland en Denemarken over. Zo ontlopen de Rode Duivels sterke tegenstanders als Frankrijk, Duitsland, Portugal en Kroatië.

Alles is uiteraard nog hypothetisch. Zo moet België ten eerste groepswinnaar worden en ten tweede bij de beste zes groepswinnaars eindigen om reekshoofd te zijn. Bovendien is het ook afhankelijk van de resultaten van andere landen. Maar alles opgeteld, is de kans dat het Rusland en Denemarken wordt bij de loting op 30 november, een kleine 70 procent.

Maar eigenlijk doet dit er niet toe, want Europees kampioen worden we toch!

Fan Park Mechelen